◊ Meesters in Plexiglas

◊ Eigen productie 

◊ Maatwerk

Eiso Bergsma

Plexiglas bewerkingen

Home » Plexiglas bewerken

Onze plexiglas bewerkingen 

Dankzij de meer dan 40 jaar ervaring in het bewerken van kunststoffen en de vele mogelijkheden die we in huis hebben, kunnen wij plexiglas, perspex, acrylaat, PetG, polycarbonaat, lexaan, PVC en vele andere kunststoffen op allerlei manieren bewerken. Of u nu op maat gemaakte plexiglas vitrines, beschermkappen, sokkels, awards of product displays nodig heeft, wij hebben altijd een manier die het beste bij uw wensen past. Wees gerust, u hoeft niet zelf voor een type bewerking te kiezen – tenzij u dat echt graag wilt. Wij zorgen dat de manier van het bewerken van de kunststoffen het beste aansluit bij wat we samen met u hebben afgesproken. We leggen hieronder graag uit wat voor bewerkingen er allemaal mogelijk zijn.

Standaard foto lejan

Overzicht van onze plexiglas bewerkingen

Standaard foto lejan

CNC

Wij bewerken veel kunststof en eventueel ander materiaal met behulp van CNC-aangestuurde machines voor repeterende, exacte bewerkingen. CNC (Computer Numerical Control) betekent dat de machine volledig computergestuurd en daarmee zeer exact en feilloos opdrachten uitvoert die via software worden ingegeven. De meeste CNC freesmachines hebben een 3-assig coördinatenstelsel: X, Y en Z. Aan de hand van een lijst met coördinaten ‘beloopt’ de CNC freesmachine zéér nauwkeurig een bepaald pad. De lijst met coördinaten die wordt gevolgd heet een G-code. Deze G-code wordt gemaakt door de gebruiker van de machine aan de hand van CAM-software. Die maakt op zijn beurt weer gebruik van de technische tekeningen die door u of door ons worden gemaakt. Voor aanlevering van technische tekeningen zijn de volgende formaten geschikt:

 • In 2D werken wij met Autocad en Alphacam: DXF / DWG / EPS -formaat
 • In 3D werken wij met Solidworks: STEP, SLDPRT, STL -formaat

(CNC-)snijden met een wandzaag, tafelzaag of horizontale lintzaag

Kunststof/plexiglas snijden wij met stationaire en/of CNC gestuurde lintzagen. Afhankelijk van het soort kunststof gebruiken wij een lintzaag met een bepaalde vertanding. We kunnen het plexiglas zowel horizontaal als verticaal snijden om zo optimaal van het materiaal gebruik te maken en de hoeveelheid afval te minimaliseren. Horizontaal snijden gebruiken wij ook om de standaard platen waarin het materiaal wordt geproduceerd op de juiste formaten te snijden en het vervolgens verder te kunnen bewerken.

CNC-frezen

Met behulp van CNC-frezen kunnen we extreem nauwkeurig en zeer snel de meest complexe 2D-vormen uitfrezen. Frezen is een verspanende bewerking waarbij een roterende ronde frees, een soort horizontale boor, materiaal kan verwijderen om uitsparingen te maken. Hierdoor heeft elke hoek in het werkstuk een radius die afhankelijk is van de te gebruiken diameter van de frees. De diameter van de frees is afhankelijk van het soort schuim, de te frezen diepten en de te frezen oppervlakten.

De meest eenvoudige vorm van CNC-frezen is 2D-frezen. Hierbij volgt de frees een 2D-pad en snijdt als het ware de gewenste vorm uit. De frees kan lijnen volgen, maar ook ”pockets” maken. Dit zijn verdiepingen in het materiaal waardoor het ook wel “2,5D-frezen” wordt genoemd. Om 2D te frezen dient u ook een 2D-vectortekening aan te leveren. Typische bestandsformaten hiervoor zijn .DXF, .DWG, .AI, etc. waarin ook de diepte van elke uitsparingen aangegeven dient te worden.

CNC-laseren

Acrylaat (plexiglas) is gemakkelijk en met hoge nauwkeurigheid te lasersnijden. Een laser is een zeer krachtige lichtbundel waarmee door een materiaal heen te snijden is. 

De snijkanten krijgen, afhankelijk van het gebruikte materiaal, meteen een hoogglans afwerking waardoor deze direct klaar zijn zonder enige vorm van nabewerking.

Wij CNC-laseren zowel seriematige projecten als producten per stuk. Deze kunnen een eindproduct op zich zijn of onderdeel uitmaken van een groter geheel. Letters, figuren en andere vormen die wij produceren worden eenvoudig tot op de millimeter nauwkeurig gelaserd aan de hand van AutoCAD tekeningen. Typische bestandsformaten voor aanlevering hiervoor zijn .DXF, .DWG, .AI, etc. waarin ook de diepte van elke uitsparingen aangegeven dient te worden.

Graveren

Onze frees- en lasermachines geven ons de mogelijkheid om te graveren in dezelfde productierun als waarin de kunststof delen op maat worden gemaakt. Zo kan functionaliteit en/of uw huisstijl worden toegevoegd aan uw product. 

Met graveren aan de hand van frezen is het mogelijk een uitsparing iets dieper aan te brengen dan bij lasergraveren, hierdoor kunnen de graveringen achteraf heel mooi ingekleurd worden waardoor – in tegenstelling tot bij een een “platte print” – er een 3D-effect ontstaat.

Bij graveren met de laser kunnen we dan weer scherpere hoeken maken die voor het maken van sommige logo’s en lettertypen vereist zijn.

Wilt u meer weten over deze manier van bewerken?

Boren en tappen

Wij voorzien diverse soorten kunststof of plexiglas van gaten door te boren (CNC- of handmatig). Deze geboorde gaten kunnen vervolgens getapt worden zodat er schroefdraad ontstaat en er mooie verbindingen met transparante of metalen schroeven gemaakt kunnen worden. De getapte gaten kunnen ook zo gemaakt worden dat schroeven met verzonken koppen mooi wegvallen in het materiaal.

Zagen

Wij zijn specialisten in het op maat zagen van acrylaat (plexiglas) en andere kunststoffen vanuit grote, geproduceerde platen. De standaardafmeting van deze platen is 3050 x 2030 mm.

Met uiterste precisie kunnen wij kunststof platen, buizen en staven voor u op maat zagen. Hiervoor hebben we verschillende zaagmachines tot onze beschikking, zoals verticale en horizontale zagen, CNC-gestuurde zagen, afkortzagen en lint- en wandzagen.

Het is goed te weten dat de randen van de door ons gezaagde kunststof platen mat zijn (dus niet glanzend) en een zogenaamde ‘zaagslag’ bevatten. Wenst u dat de gezaagde platen worden vrijgemaakt van deze matte/oneffen uitstraling en scherpe randen? Dan is dit uiteraard mogelijk. We kunnen voor u middels een glanzende en strakke randafwerking de randen ontdoen van scherpe zijden en deze polijsten. Zo krijgt u een glanzende of matte look aan de kopse kanten. Omdat het een additionele bewerkingen betreft, zijn hier wel aanvullende kosten aan verbonden.

(Warm-) buigen en/of zetten op buigbank

Om uw product precies de goede vorm te kunnen geven, hebben wij de mogelijkheid bijna elke kunststofplaat te buigen. Onze buigbanken beschikken over onder- en bovenspiralen, wat voor een gelijkmatige warmteverdeling zorgt over de vooraf in te stellen breedte. Dit is een plaatselijke verwarming van het materiaal waardoor buigingen met een kleinere radius mogelijk zijn. Zo kunnen wij materialen over één lijn buigen in elke hoek. Op deze manier kunnen wij zeer veel buigingen tegelijkertijd doen waardoor deze bewerking uitermate geschikt is voor het bewerken en uitleveren van grotere hoeveelheden.

Goed om te weten: sommige technische kunststoffen zijn beter koud te zetten in vooraf bepaalde vormen. Dit is mogelijk op onze zetbanken.

Vormen op mallen

Het warm vormen van diverse kunststoffen doen wij door in een oven verwarmde platen tweedimensionaal te vormen op een onder- en bovenmal. Door de gehele plaat te verwarmen kunnen de buigingen een grote radius krijgen en/of op meerdere plaatsen tegelijk gevormd worden. Deze mal heeft grote radiussen tot uw eindproduct, waardoor de mogelijkheid ontstaat om producten probleemloos in één richting over een mal te vormen. Wij maken hierbij in onze eigen productielocatie de houten mallen die gebruikt kunnen worden om voor u de gewenste producten op maat te vormen met een mooi, professioneel resultaat. 

Wilt u zelf de mal maken en bij ons aanleveren? Dat kan ook. In dit geval kunnen wij hiervoor de richtlijnen aan u aangeven.

Thermo- / vaccuümvormen / dieptrekken

Kunststoffen zoals plexiglas, ofwel acrylaat, PETG (Polyethylene Terephthalate Glyco), HIPS, PS Polystyreen, PP Polypropyleen en ABS kunnen ook in driedimensionale vormen gevormd worden. Hiervoor hebben wij een vacuümvormmachine waarop de platen geheel verwarmd worden. Vervolgens worden deze direct diepgetrokken op een vacuümbed om het in precies de gewenste vormen te krijgen.

Polijsten

Polijsten zorgt voor een fraaie afwerking van de kopse rand van de acrylaat platen. Dit kan een geheel matte of geheel glanzende kopse zijde zijn. U kunt ervoor kiezen om dit alleen aan de zichtzijde te doen, of in zijn geheel, dus rondom. Er zijn verschillende polijsttechnieken die deze het meest geschikt maken voor bepaalde wensen:

 • Diamantpolijsten op een polijstmachine staat garant voor een briljante afwerking die snel is uit te voeren, vooral bij vele producten die in dezelfde vorm gepolijst moeten worden of bij grote dikke blokken. Voor het fijne napolijsten gebruiken we op deze machine een natuurdiamanten freeskop.
 • Vlampolijsten gebeurt met een vlam van 1700 °C waarmee de zaagrand van de platen glanzend gemaakt wordt. Wij gebruiken deze techniek wanneer een eenvoudige, voordelige bewerking volstaat.
 • Borstelpolijsten is de traditionele manier om te polijsten: zagen, schuren, waterproof schuren, en borstelen met polijstpasta. Dit geeft een perfect resultaat en is met name geschikt voor hoogwaardige toepassingen zoals het tonen en beschermen van kunstobjecten.

Temperen

Frezen, laseren en schuren zorgt voor restspanningen in het materiaal. Onze droogoven tempert deze interne spanningen zodat de aanwezige spanningen in de platen en/of producten verdwijnen en het vervolgens mooier te bewerken is. Daarbij heeft temperen een veel langere levensduur van het product als bijkomend voordeel. Door het verwijderen van spanningen voorkomen wij tevens nieuwe spanningen en de haarscheuren die daaruit kunnen ontstaan (bijvoorbeeld door onbedoeld schoon te maken met een te agressief schoonmaakmiddel). Na het temperen zijn onze producten nagenoeg spanningsvrij – en daardoor extra duurzaam in gebruik.

Verlijmen

In onze lijmafdeling verlijmen we verschillende onderdelen tot eindproducten. Wij maken gebruik van hoogwaardige lijmtechnieken: 1-component, 2-componenten, ultrasoon én ultraviolet waarbij er vele verschillende specifieke lijmen worden gebruikt. Met handmatige en procesmatige doseringstechnieken worden kunststoffen aan de hand van vooraf vastgestelde procedures nauwkeurig verlijmd. 

Wij kunnen zowel in verstek als kops verlijmen waarbij onze verlijming sterk is en daarbij volledig helder transparant, strak, naadloos en zonder luchtbelletjes wordt opgeleverd. Hierdoor krijgt u gegarandeerd een mooie zichthoek. U kijkt vervolgens door acrylaat platen die zeer duurzaam zijn, lang meegaan en niet geel worden na blootstelling aan uv-licht.

Digitaal printen, zeefdrukken, bestickeren, spuiten

Wij kunnen op verschillende manieren met diverse inkten en verven uw product voorzien van (transparante) RAL – kleuren, logo’s, teksten of artwork. Wij bieden onder meer de volgende opties van bewerkingen aan om uw plexiglas product helemaal naar wens te maken:

 • Digitale print op een grote flatbed-printer
 • Zeefdruk
 • Stickers
 • Spuiten in RAL-kleur, dicht (dekkend) of transparant

(LED-) verlichting

Om bijvoorbeeld uw plexiglas logoblok of ander product mooi uit te lichten en extra aandacht te laten trekken, kunnen wij het product voorzien van verlichting doormiddel van TL-lampen, LED-strips en LED-lampen. Deze werken wij desgewenst keurig weg zodat de lichtbron zelf niet waar te nemen is. U kunt kiezen voor zowel verlichting werkend op batterijen, accu als het lichtnet.

Coaten

Coatings kunnen dienen als een oppervlaktebehandeling die het materiaal speciale eigenschappen geeft. De verschillende typen coatings die we kunnen aanbrengen worden zorgen voor:

 • Krasvastheid
 • UV-bescherming
 • Anti-Reflex
 • Weren van condens
 • Weren van bacteriën en andere verontreiniging
 • Speciale RAL-kleur, dicht (dekkend) of transparant

Verpakken en logistiek

Wij beschikken over een verpakkingsafdeling waar alle onderdelen worden verzameld en gecombineerd beschermd worden verpakt. Wij kunnen in bulk of per stuk verpakken en zowel in een aangeleverde verpakking als een door ons verzorgde verpakking verpakken. 

Wij maken het u graag gemakkelijk; u kunt ons alle onderdelen sturen die u ook graag mee wilt verzenden. Zo heeft u compleet verpakt eindproduct dat vervolgens door ons verstuurd kan worden naar een locatie naar wens. 

Wilt u de verpakkingen voorzien van informatiestickers die precies tonen wat de inhoud van de verpakking is? Ook dat kan. Het volledige logistieke traject nemen wij ook graag voor u uit handen. Ook wereldwijde bezorging is mogelijk.

Wat is uw plexiglas uitdaging?

Niet gevonden wat u zocht?  Laat u adviseren door onze specialisten en neem contact met ons op.

Voeg bijlagen toe ter verduidelijking van uw vraag of opmerking (optioneel)Choose FilesNo Files ChosenAccepted file types: jpg, jpeg, jpe, png, heic, pdf. Max. file size: 256 MB

Remco Janowitz

CEO - Accountmanager